Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 08. 07:20, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Közeledik a tanév vége, kezdődik a vakáció

Közeledik a tanév vége, kezdődik a vakáció

Még egy hét van hátra a tanévből, majd 1 millió 267 ezer diák számára megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.

A nebulók az idei nyáron is számos program, táborlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez, az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek.

Az idei, 181 napból álló tanév hivatalosan június 15-ig, hétfőig tart, de több iskolában ezen napon már csak sportprogramok és egyéb foglalkozások lesznek.

Az általános iskolákban 760 ezer, a szakiskolákban 106 ezer, a speciális szakiskolában 8200, a gimnáziumokban 188 ezer, a szakközépiskolákban 205 ezer tanuló számára ér véget a tanév.

A diákok az idén is számos tábor, programlehetőség közül válogathatnak.

A taborfigyelo.hu adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos "ottalvós" táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni.

Tóth Béla, a portál képviseletében korábban elmondta: tavaly óta nem emelkedtek a táboroztatás költségei.

A regiszterükben mintegy 160 tábor 524 turnusa szerepel, és nagy az eltérés az árakban, attól függően, hogy hol van és milyen programot kínál a tábor - ismertette. Példaként említette meg, hogy rúdtáncos, makettes, katonai, paleo- és lövésztábort is hirdetnek a gyerekeknek. Az árak nagy szórást mutatnak: a napközis táborok esetében 8 ezer és 80 ezer forint között van az egyhetes turnusok ára, ugyanezért "ottalvós" változatban 12 ezer és 180 ezer forint közötti összeget kérnek.

Hozzátette: a táborok egyre népszerűbbek, a szülők ugyanis mindinkább felismerik, hogy azok nemcsak felügyeleti funkciót töltenek be, hanem komoly szocializációs hatásuk van. Ennek megfelelően 80-90 százalékos telítettséggel üzemelnek a nyári táborok - mondta.

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket.

Az új tanév szeptember 1-én, kedden kezdődik.

Címkék: diák, tanév, tanuló, vakáció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során