Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Köztévé a gáton: ' az élő adást is megszakítjuk'

Köztévé a gáton: ' az élő adást is megszakítjuk'

Felkészültek az ár- és belvízi helyzet kezelésére az érintett intézmények, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon Országos Műszaki Irányító Törzs alakult a védekezés irányítására és összehangolására - mondta szerdai tájékoztatóján a kormányszóvivő. Az eseményeket naprakészen követi a közmédia, ha kell, megszakítjuk az élő adást is - tette hozzá az MTVA vezére.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg 2411 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, belvíz pedig 155 ezer hektárt borít az országban. A legnagyobb, harmadfokú árvízvédelmi készültség 237 kilométeren van érvényben - fűzte hozzá a kormányszóvivő -, a Zagyván, a Hortobágyon, a Berettyón, a Zalán, valamint a Fekete- és a Kettős-Körösön.

Másodfokú készültség 593 kilométeren, míg harmadfokú 1400 kilométernyi töltésen van érvényben. A Dunán a következő napokban nem kell árhullámmal számolni, a Tisza felső szakasza várhatóan másodfokú készültség mellett tetőzik - közölte Giró-Szász András.

A szakaszokon fokozott járőr- és figyelőszolgálat működik, műszaki irányítók, gátőrök figyelik az árhullámot, és a megfelelő mennyiségű homok valamint zsákok is a helyszínen vannak. A 155 ezer hektárnyi belvízből 71 ezer szántót borít, a probléma elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti.

A 12 vízügyi igazgatóság által érintett 90 belvízvédelmi szakaszból 17 szakaszon elsőfokú, 44-en másodfokú, míg 9 szakaszon harmadfokú a készültség. A 209 szivattyútelep eddig 26 millió köbméternyi vizet szivattyúzott ki.

Külön blokkot kapnak az árvízi hírek
A kormányszóvivő beszámolt arról is: a védekezéshez az anyagi forrás adott, egy felülről nyitott kassza áll rendelkezésre ehhez. Böröcz István elmondta: a közmédia - közösségi médiaként - a kritikus időszakban törekszik a gyors és pontos tájékoztatásra, ezért minden árvízi és belvízi hírről beszámol az Árvízi hírek című hírblokkjában. Emellett a képernyő alján futó csíkban is tájékozódhatnak a tévénézők az aktuális helyzetről.

Önálló műsorblokk szól az időszerű állapotról a Kossuth és a Dankó Rádión is, emellett a hirado.hu is külön rovatot szán a kérdésnek. A vezérigazgató megjegyezte: a március 15-e körüli napokban a rendkívüli időjárási viszonyok kapcsán 1,5 millió oldalletöltést regisztrált a honlap, a Híradó okostelefonos alkalmazását pedig már 54 ezren töltötték le.

Ha kell, a következő időszakban bármikor megszakítjuk az élő adást - fűzte hozzá a vezérigazgató, és ha szükséges, a Kossuth Rádió éjszaka is rendkívüli híradással jelentkezik - mondta. A közmédia emellett folyamatos kapcsolatot tart az illetékes hatóságokkal, és mozgósította vidéki, valamint Kárpát-medencei tudósítói hálózatát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során