Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 12. 11:09, csütörtök | Helyi
Forrás: http://cellituzoltok.cellkabel.hu

Lakástűz a Gayer téren - óvatosságra intenek a lánglovagok!

Lakástűz a Gayer téren - óvatosságra intenek a lánglovagok!

Lakóépülethez riasztották kedden a celli tűzoltókat. A Gayer téren az egyik lakás konyhája kigyulladt, emberéletet, és a lakóépület többi lakását is veszélyeztetve.

Lakóépület tűzhöz riasztották a celldömölki tűzoltókat július 10-én, kedden. A jelzést a pajzs rendszer adta, amely szerint Celldömölkön, a Gayer téren az egyik lakás kigyulladt, emberélet van veszélyben, emellett a tűz a lakóépület többi lakását is veszélyezteti.

A celldömölki egység hat perc alatt érkezett a helyszínre, ahol megállapította, hogy a konyhában sütés közben a sütőolaj begyulladt, a tűzben a konyhai eszközök, gépek megolvadtak, megsérültek. A helyiségben erős füst keletkezett. A lakásban egy anya és kislánya tartózkodtak. A tüzet a lánglovagok kiérkezéséig a házlakóinak sikerült eloltaniuk. Az érintett személyeket a mentőszolgálat megvizsgálta, szerencsére személyi sérülés az ijedtségen kívül nem történt. A tűzoltók a lakásban a közműveket elzárták a szakemberekkiérkezéséig, a lakást átszellőztették.

FIGYELEMFELHÍVÁS!

Több esetben kellett kivonulni a tűzoltóknak olyan tűzesetekhez, ahol a tüzet a tűzhelyen felejtett étel okozta. A figyelmetlenségből eredően a kezdeti konyhai tüzek gyakran az egész konyhára, illetve a lakásra átterjednek.

Rövid ismertetőnkkel a konyhai tüzek veszélyeire, a helyes oltási szabályokra szeretnénk felhívni figyelmüket. Kevesen gondolnák, hogy milyen veszélyekkel jár az égő lábos, vagy olajsütő vízzel oltása.

Ha a fritőzben, serpenyőben lévő olaj meggyullad, és az égő olaj tűzét vízzel akarjuk eloltani. A magas hőmérséklet miatt a lángokra öntött vízből pillanatok alatt gőz keletkezik és az égő olaj robbanásszerűen kivetődik a fritőzből, serpenyőből.

Tapasztalataink alapján a konyhában meggyulladt étolaj tüzét a konyhában szorgoskodók első ijedtségükben vízzel próbálják meg eloltani. Ettől a konyhában tartózkodók égési sérüléseket szenvednek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladnak.

Mit tegyünk ?


Helyes oltási módok
- az égő lábosra, olajsütőre tegyünk egy fedőt - így az égés azonnal megszűnik- és zárjuk el a tűzhely csapját. Az égő olaj tüze sokkal inkább megfékezhető, ha azt a tárolt edényben lévő, konyhában kéznél lévő sóval, cukorral öntjük le

- a kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.

- a konyhában tartsunk készenlétben lehetőleg CO2- tűzoltókészüléket (szén-dioxiddal oltót), amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

Fontos!


Ne essünk pánikba! A keletkező tüzet kellő körültekintéssel könnyen elolthatjuk!
Ha ijedtünkben a legrosszabb oltási módot a vízzel oltást választjuk súlyos égési sérüléseket szenvedhetünk, ráadásul a tűz pillanatok alatt szétterjedhet a lakásban.

Zsírok, olajok tüzét soha ne oltsuk vízzel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt