Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 28. 16:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új kézi kamera

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új kézi kamera

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki - olvasható a finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) honlapján. Az első eredmények biztatóak.

A VTT tudósa, Heikki Saari olyan hiperspektrális kamerát talált fel, amely korai stádiumban is kimutatja a bőrrákot. A képalkotó spektrometria a molekulák fényvisszaverési görbéjének mérésén alapul.
A kézi kamera két másodperc alatt egyszerre viszonylag nagy, 12 négyzetcentiméteres bőrfelületről tud képet alkotni. A szabad szemmel láthatatlan korai bőrrákot és előjeleit is fel lehet ismerni vele, így lehetővé válik a betegség korai kezelése - olvasható a VTT portálján.
Az első tesztek során a kamerát olyan bőrfelület vizsgálatára használták, amelyen a bőrrákot szinte mindig megelőző elváltozások - úgynevezett prekurzorok - voltak. Alkalmazták elmosódott körvonalú bőrrákos elváltozások határainak megállapítására is. Ilyen például a melanóma lentigo maligna nevű fajtája. Azért fontos megismerni a bőrrák pontos körvonalait, hogy a műtéttel sikerüljön eltávolítani a teljes daganatot.
A test különböző szöveteit úgy azonosítja a kamera, hogy spektrumuk eltér a felvételeken. A kezelendő tumor helyzetét és méretét úgy állapítják meg, hogy számítógépes módszerekkel elemzik a felvételeket. A folyamatban lévő kutatás során az eredményeket szövettani vizsgálattal igazolják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal