Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 15. 19:19, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket Horvátországban

Meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket Horvátországban

Horvátországban további két héttel meghosszabbítják a járványügyi intézkedéseket:

továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatását, a beutazást és az állami szférában a munkavégzést is védettségi igazoláshoz kötik, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerdán.

Kiemelte: a testület december 31-ig meghosszabbítja azt a rendeletét is, amelyben megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból és Hongkongból érkezőknek a koronavírus új, Dél-Afrikából elindult, omikron nevű változata miatt. A listáról azonban lekerült Hongkong - tette hozzá a tárcavezető.

Horvátországban már nyolcra nőtt az új vírustörzzsel igazoltan megfertőződöttek száma.

Eközben a 151 fős horvát parlement (szábor) - heves vita után - 77 szavazattal 27 ellenében elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják az olyan állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit, ahol nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. Az ellenzéki pártok azért nem szavazták meg a jogszabályt, mert szerintük ahhoz kétharmados többségre lett volna szükség. A szavazás alatt néhány százan tüntettek a szábor épülete előtt, amelyet kordonokkal védett a rendőrség.

A kormány november elején tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4671 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 57-en haltak meg. Kórházban 2232 beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 232 429-en kaptak védőoltást, közülük 2 055 300-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1526 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 8 beteg halt meg. Kórházban 804 beteget ápolnak, közülük 231-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 239 256-an kaptak védőoltást, közülük 1 172 853-an már a második adagot is felvették.

Az országban tovább csökkent a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet. Külön aggodalomra ad okot, hogy Szlovéniában is igazolták a koronavírus új, omikron változatát - hangoztatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése