Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Május 27. 00:22, péntek | Helyi
Forrás: www.antsz.hu

Megkezdődött az agyhártyagyulladás elleni védőoltási kampány szervezése Vas megyében

Megkezdődött az agyhártyagyulladás elleni védőoltási kampány  szervezése Vas megyében

14 ezer középiskolás kaphatta/kaphatja meg a vakcinát – cél a megelőzés

A járványos agyhártyagyulladást a meningococcus nevű baktérium okozza, melynek az ABCbetűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség az agyburok gennyes gyulladásával járósúlyos, életet veszélyeztető betegség, melynek jellegzetes őszi, téli, tavaszi szezonalitása van,október és március között fordul elő a legtöbb megbetegedés.
A járványos agyhártyagyulladás Magyarországon nem tartozik a gyakori fertőzőbetegségek közé, az utóbbi évtizedben évente átlagosan 40 körüli megbetegedéstdiagnosztizáltak és jelentettek. A betegség a csecsemők és a kisdedek körében volt aleggyakoribb. Az esetek többségéért (80%) a kórokozó B szerocsoportja volt a felelős.
Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 2010/2011. évi szezonban a betegségjárványügyi helyzetében változás következett be az előző évekhez viszonyítva. Míg a 2004-2009. években a július-április közötti tíz hónapban átlagosan 31 esetet regisztráltak, addig2010 júliusa és 2011 áprilisa között 67 megbetegedésről érkezett jelentés, tehát
megduplázódott a megbetegedések száma. Változást jelent az is, hogy a megbetegedések58%-át a C típusú N.meningitidis okozta, és csupán 42%-ot tett ki a B típus által előidézettmegbetegedések aránya. 2010. július 1. óta kilenc megbetegedés végződött halállal, közülükhatot a C, kettőt a B típusú kórokozó okozott, egy esetben a kórokozó szerocsoportja nemismert.
A betegség szokásos szezonális időszaka a végéhez közeledik, míg márciusban országosan 15megbetegedést jelentettek, addig áprilisban már csak három, május első tíz napjában egymegbetegedést regisztráltak. A 2010. július 1 óta a 100.000 lakosra számított megbetegedésiszám Vas megyében volt a legmagasabb, ez 8 megbetegedést jelent. A Vas megyei nyolceset mindegyikét a C csoportba tartozó baktérium okozta, amely védőoltássalmegelőzhető.
Mivel márciusban Vas megye más területein is újabb megbetegedések fordultak elő aközépfokú oktatási intézményben tanuló diákok között, ezért az a döntés született, hogy a kampányoltást Vas megye minden középiskolására ki kell terjeszteni.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sürgősségi közbeszerzési eljárás keretében 14.000 adagoltóanyagot szerzett be a Vas megyében élő 14-18 éves korosztály védőoltására. Aszerződéskötésre 2011. május 6-án került sor. A gyártó cég és a gyógyszerengedélyezőhatóság, valamint az ÁNTSZ szoros együttműködésének köszönhetően az oltóanyag már azországbanvan és már megkezdődött a Vas megyei középiskolások védőoltásánakmegszervezése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.