Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. December 15. 13:21, hétfő | Helyi
Forrás: (X)

Megújult a porpáci tűzoltók szertára

Megújult a porpáci tűzoltók szertára

A fejlesztés a Helyi polgárőr és tűzoltó egyesületek által használt létesítmények felújítására, bővítésére, az eszközpark korszerűsítésére intézkedés keretén belül valósult meg.

A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében a Porpáci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Sághegy LEADER Egyesülethez benyújtott pályázaton 9 343 609 Ft vissza nem térítendő Uniós támogatást nyert a Tűzoltószertár felújítására.

A Tűzoltó szertár épülete hagyományos falazott szerkezetekkel, fa födémmel, torokgerendás ácsszerkezettel és hornyolt cserépfedéssel készült. Az épületben elektromos csatlakozáson kívül más közmű nem volt, a vizesblokk elkészítése nem tűrt halasztást. Az épületben két légtér került kialakításra, közösségi tér és tároló funkcióval. Az épület nem volt hőszigetelt, a belső falak sem feleltek meg a mai kor igényeinek, burkolásuk szükséges volt. Ereszcsatornája nem volt az épületnek, az esővíz elvezetését szintén meg kellett oldani. A szennyvíz csatornarendszer hiánya miatt zárt szennyvíztároló rendszer elkészítésére is sürgető szükség volt. Az ingatlan környezetében nem volt kialakított parkoló tér, így a fejlesztés ezen szegmense is nagy fontossággal bírt.

A beruházás az alábbi elemekből tevődött össze: tűzoltószertár felújítása (vizesblokk kialakítása, gipszkartonozás, hőszigetelés, ereszcsatorna kialakítása), marketing tevékenység, eszközbeszerzés, rendezvény és egyéb felmerülő költségek. A beruházás a tervek szerint zárult.

A LEADER pályázati támogatás segítségével megújult tűzoltószertár átadására 2014. augusztus 2-án délelőtt került sor. Az avatást 11:00 órakor Ünnepi Szentmise nyitotta meg, ezt követte délben az beszédekkel tarkított átadás.
A helyszínen főként helybeliek voltak jelen, elsősorban a felnőtt korosztály képviseltette magát. A pályázó Porpác Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai is jelen voltak. Az átadóval az volt a célunk, hogy az érdeklődők kívül-belül megtekinthessék a településen megújult épületet, mely felújítását követően a falu méltó színfoltjává vált. Az épület megtekintését követően ebéddel várták a jelenlévőket, amelyet Takács Dorina Takács Zsolt kísértek nótaszóval. Az átadót a Porpáci Mamakórus 13:30-kor kezdődő műsora zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.