Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Március 13. 13:35, csütörtök | Helyi
Forrás: (X)

Megújult a sitkei Tűzoltószertár

Megújult a sitkei Tűzoltószertár

A Sitkei Citerazenekar tagjai nem csak a hagyományok megőrzéséért, hanem a település jelenéért, környezetük megóvásáért is sokat munkálkodnak.

Ennek érdekében több sikeres pályázatot tudhatnak maguk mögött. Az egyik legutóbbi sikeres projekt keretén belül Sitkén új fitness park létesült az Egyesület segítségével.
A Sitkei Citerazenekar Kulturális Egyesület minden tekintetben Sitke község széles körben megismertetéséért dolgozik, az egyéni, szervezeti sikerek elérésén túlmenően. A szervezet célja, hogy hozzájáruljon a községben élők komfortérzetének növeléséhez, közvetve az elnéptelenedés és elvándorlás minimalizálásához, az identitástudat erősítéséhez.

A tűzoltószertár megújítására az Egyesület a LEADER jogcímen keretében, a Közbiztonság és tűzvédelem fejlesztése célkitűzés, valamint a helyi polgárőr és tűzoltó egyesületek által használt létesítmények felújítására, bővítésére, az eszközpark korszerűsítésére intézkedés keretén belül nyújtott be pályázatot. A támogatási kérelem a Sághegy LEADER Egyesület közreműködésével pozitív elbírálásban részesült, így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közel 10 millió forint Európai Uniós támogatást ítélt meg a projektre.

A település központjától nem messze található 66 m2 alapterületű ingatlanban két csarnok, és két tűzoltószertár elnevezésű helyiség található. A beruházással az egyesület célja az volt, hogy a község tűzoltószertára maradéktalanul képes legyen funkcióját ellátni a jövőben is, megszűnjön a felújítás előtti balesetveszélyes állapot, mely az épület állagának leromlásából adódott. A tető cserepezését önerőből megoldották már korábban, azonban a nyílászárók cseréje, a falak, vakolat felújítása elengedhetetlenné vált. Ezt az Egyesület önerőből már nem volt képes megoldani, ezért kerestek megfelelő pályázati forrást hozzá.

A jelenleg is meglévő tűzoltókocsi, a régen használt, épségben megmaradt eszközök bemutatása (mintegy múzeum jelleggel) a faluban élőkön kívül a térségben vendégéjszakát eltöltő turistáknak is kellemes kikapcsolódást kínál. Sitkén jelenleg nincs önkéntes tűzoltó egyesület, azonban a község lakóinak terve, hogy megalakuljon, ehhez a jelenlegi fejlesztés is nagymértékben hozzájárul. A fejlesztést egy szintén Európai Uniós forrásból finanszírozott rendezvény keretein belül adják át a közösségnek, melyen a Citerazenekar is közönség elé lép.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára