Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 03. 16:58, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Minden huszadik magyarnak van ritka neve egy felmérés szerint

Minden huszadik magyarnak van ritka neve egy felmérés szerint

A magyar lakosság keresztneveinek gyakorisága alapján minden huszadik magyarnak van ritka neve - derül ki egy felmérésből.

A ritka nevek tulajdonosainak aránya sokkal magasabb a fiatalabbak között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, iskolások esetében 15 százalék, míg a 30-59 évesek és a 60 év felettiek között 2-2 százalék. A 10 év alattiak és a 80 év felettiek között a keresztnevek összetételét tekintve olyan nagy a különbség, hogy lényegében nincs is átfedés - derül ki a Tárki Háztartás Monitor 2012 című vizsgálatából.
A 10 év alattiaknál a Máté 3 százalékban, a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter 2-2 százalékban fordul elő. A 80 év felettieknél a Mária 11 százalék, az Erzsébet 9 százalék, az Ilona 5 százalék, a János 4 százalék, a Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén és Jolán 3-3 százalék, a Béla, Teréz, István, József, Gyula, László, Mihály és Sándor név előfordulása 2-2 százalék.
Szokatlan keresztnévvel jellemzően a szegényebb háztartásokban élők és a fiatalok rendelkeznek: a társadalom legszegényebb háztartási tizedében élők, valamint az iskoláskorúak körében az átlagoshoz képest háromszor gyakoribb a ritka keresztnevek előfordulása.
Az egy főre jutó jövedelem legalsó tizedébe tartozó háztartások körében a ritka névválasztás aránya az átlag több mint háromszorosa, de a szintén szegénynek számító második és harmadik jövedelmi tizedben élők körében is minden tizedik magyarnak különleges keresztneve van. A ritka nevek aránya ugyanakkor a gondok nélkül élők kis csoportjában is átlag feletti értéket ér el.
A több mint 2000 háztartásban élő mintegy 5000 magyar lakos körében végzett kutatás során a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel. Ritka (szokatlan) névnek azokat a keresztneveket tekintették, amelyek legfeljebb kétszer fordultak elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során