Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Október 13. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyers zöldséggel befolyásolható a gének működése?

Nyers zöldséggel befolyásolható a gének működése?

A kutatók szerint nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával sokkal többet tehetünk az egészségünkért, mint azt eddig gondoltuk.

Kiderült ugyanis, hogy ezek az élelmiszerek segíthetnek megelőzni a szívbetegségek kialakulását azoknál, akik genetikailag hajlamosak erre.

A kísérletek során a zöldségek hatását azoknál az embereknél vizsgálták, akiknek a 9-es kromoszómáján volt jelen egy olyan gén, amely hajlamosította őket a szívbetegségek kialakulására. A feltételezések szerint ez az elváltozás minden ötödik európai embert érinthet - írja a PLoS Medicine.

A vizsgálatok során a világ minden tájáról érkezett alanyokon tesztelték, hogy a nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása hogyan hat egészségükre. Az eredményekből kiderült: napi 5 adag vagy még több ezekből az élelmiszerekből jelentősen csökkentette a szívbetegségek kifejlődésének esélyét.

A kutatók szerint a kutatási eredmények fontosak, hiszen egy újabb indokkal támasztották alá az egészséges táplálkozás fontosságát. A szakemberek pedig a jövőben több olyan tanulmányt is támogatnak és elindítanak majd, amelyek az étrend génekre gyakorolt hatását vizsgálják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.