Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 11. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Nyugaton bizakodóbbak az emberek

Nyugaton bizakodóbbak az emberek

Brit és német kutatók közreműködésével készült felmérés szerint a nyugati, demokratikus országokban élők jobban bíznak, mint a keleti, illetve poszt-kommunista államok lakói.

A brémai Jacobs University által nyilvánosságra hozott felmérés szerint a kutatók ötven ország lakóinak bizalom szintjét vizsgálták. A vizsgálat szerint Svédország, Svájc, Norvégia lakói fordulnak a legnagyobb bizalommal embertársaik felé, míg Törökország, Ruanda, Trinidad és Tobago lakói a legbizalmatlanabbak. Németország az összesítésben a tíz legbizakodóbb ország között végzett, de míg az állam nyugati fele a 7., keleti fele csak a 11. helyen végezne.

A kutatást végző szakértők szerint a korábbi társadalmi rendszer az egyik olyan faktor, ami magyarázhatja a keleti és nyugati államok közötti eltérést. A szocialista országokban például a kormány hagyományosan bizalmatlanabb az állampolgárokkal szemben, amely erősen rányomja bélyegét, sőt a rendszerváltást követően is érezteti hatását arra vonatkozóan, hogy maguk az állampolgárok mennyire bíznak egymásban.

A vizsgálat során a bizalmat mint a másik ember viselkedésére vonatkozó kalkulációt definiálták, azt jelesül, hogy mi, emberek arra számítunk, hogy a másik barátilag és nem ellenségesen viszonyul hozzánk. A felmérésben részt vevő német és brit kutatók kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kérdezés során a 'másik ember' meghatározása a lehető legegyértelműbb legyen. Tapasztalataik szerint ugyanis vannak kulturális meghatározottságok is: például az ázsiai országokban az ismerősök irányában jóval nagyobb bizalommal rendelkeznek a helyiek, mint a számukra idegen polgártársaikkal szemben. Ennek okán a kutatók a bizalom általános szintjére kérdeztek rá, és nem a többiek kifejezést használták – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;