Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 05. 04:56, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Október 24-én tartják a német Bundestag alakuló ülését

Október 24-én tartják a német Bundestag alakuló ülését

Október 24-én tartják az új összetételű német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülését - döntött szerdán a testület ideiglenes házbizottsága.

A második világháború utáni 19. Bundestag első ülésén a tervek szerint megválasztják elnöknek Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert, és megválasztják az alelnököket.

Az alelnökök számáról nem rendelkezik jogszabály. A szokásjog szerint valamennyi frakció állíthat egy alelnököt. Az első alkalommal bekerült jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt jelöltjét, Albrecht Glasert azonban nem hajlandó megszavazni a szociáldemokraták (SPD), a liberális FDP, a Zöldek és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója.

Szerintük Albrecht Glaser a muzulmán vallásról tett kijelentései miatt nem méltó a parlamenti alelnöki tisztségre. A politikus több interjúban kifejtette azt a véleményét, hogy a muzulmánokat nem illeti meg a vallásszabadság joga, mert az iszlám nem vallás, hanem politikai ideológia. Azt is elmondta, hogy éppen ezért nem lehet különbséget tenni a muzulmánok és az iszlamisták - egy szélsőséges iszlám politikai ideológia követői - között.

Az SPD, az FDP, a Zöldek és a Baloldal szerint nem lehet Bundestag-alelnök, aki kétségbe vonja a vallásszabadságot. Az AfD ragaszkodik Albrecht Glaser jelöléséhez. A Bundestag hatodik frakciója, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség képviselőcsoportja nem foglalt állást az ügyben.

Az előző ciklus utolsó döntésével módosították az alakuló ülés szabályait. Korábban az volt az előírás, hogy az ülést a legidősebb képviselő vezeti, az új szabály szerint pedig a rangidős képviselő. Ő Wolfgang Schäuble, aki 45 éve rendelkezik mandátummal. Az alakuló ülést viszont mégsem ő vezeti majd, mert megválasztják elnöknek. A feladatot a második legtöbb tapasztalattal rendelkező képviselő, az FDP-s Hermann Otto Solms veszi át a frakcióigazgatókból álló ideiglenes házbizottság döntése szerint.

Számos kommentár szerint az alakuló ülés vezetésének feladatát a korelnökről a rangidős képviselőre áthelyező szabályt azért vezették be, hogy ne az AfD-s Wilhelm von Gottberg legyen az új Bundestag első ülésének levezető elnöke. A 77 éves politikust bírálatok érték egy írásának a holokausztra vonatkozó része miatt.

A bizottság arról is döntött, hogy a frakciók hol kapnak helyet az ülésteremben, legalábbis az alakuló ülésen. A parlamenti patkó közepén, a képviselőkkel szemben elhelyezkedő elnöki pulpitushoz viszonyítva a jobbszélen az AfD képviselői ülnek, majd az FDP, a CDU/CSU, az SPD és a Zöldek, a balszélen pedig a Baloldal frakciója kapott helyet.

Az FDP ezt csak átmeneti megoldásként fogadja el, és a terem közepén követel helyet magának. A kérdésnek nagy jelentőséget tulajdonítanak, mert szerintük az ülésrendnek pontosan kell leképeznie a politikai terét, a politikai "spektrumot", amelyben a liberálisok középen állnak. Marco Buschmann frakcióigazgató a tanácskozás után kiemelte, hogy a vitát nem zárják le "harc nélkül".

A Bundestag székhelyén, a berlini Reichstag-épületben október 24-ig még át kell alakítani az üléstermet, mert a képviselők száma minden eddiginél magasabbra, 709-re emelkedett. Az előző ciklusban 631 tagja volt a Bundestagnak. A képviselői alapdíj nem változott, továbbra is havi 9542 euró (2,95 millió forint).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése