Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 14. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: Aggasztó az európai fiatalok munkanélkülisége

Orbán: Aggasztó az európai fiatalok munkanélkülisége

Aggasztónak nevezte az európai fiatalok munkanélküliségének mértékét Orbán Viktor az erről szóló keddi párizsi konferencián, a miniszterelnök azonban hangsúlyozta: Magyarország minden olyan módszert alkalmaz az ifjúsági munkanélküliség enyhítésére, amely Európában ismert. 'Az európai eredmények egyelőre szerények, nagyon kevés ország van, ahol a fiatalok munkanélkülisége nem nő, hanem csökken' - mondta Orbán Viktor a francia fővárosban.

'Lényegében mi minden hangszeren játszunk otthon' - fogalmazott a kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozva az európai fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemről szóló európai uniós tanácskozás után, amelyen 24 EU-ország állam- és kormányfője, munkaügyi minisztere, valamint a legfőbb európai intézmények vezetői egyeztettek.

Az európai eredmények egyelőre szerények - nagyon kevés ország van, ahol a fiatalok munkanélkülisége nem nő, hanem csökken -, ám a párizsi konferencián általában olyan típusú megoldásokról beszéltek a résztvevők, amelyek a magyar jogrendnek már részei - mondta Orbán Viktor a francia fővárosban. Példaként említette a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedéseit, valamint a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokat.

Szavai szerint jól látható, hogy Európában ma erős tanácstalanság uralkodik a kérdésben, aminek az az oka, hogy mindenki tudja: a legegyszerűbb módja a munkanélküliség elleni harcnak az adó vagy a szociális járulék mértékének csökkentése, így ugyanis a vállalkozások könnyebben tudnak munkát adni az embereknek.

Ám mivel az államok eladósodottak - folytatta -, nem tudják használni ezt az eszközt, így 'gúzsba kötve kell táncolni', s olyan módszereket próbálnak találni, amelyek adócsökkentés nélkül is eredményre vezethetnek. Igazi 'felgyógyulást' azonban csak az adócsökkentésektől és az annak nyomán előálló gazdasági növekedéstől lehet remélni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Beszámolt arról is: a párizsi tanácskozáson sikerült véglegesíteni azt a javaslatot - amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia -, hogy legyen pénz az uniós költségvetésben a tagállamok számára kifejezetten a fiatalok munkanélküliségének enyhítésére. Ebből a csomagból Magyarország 15 milliárd forintnyi euróhoz juthat - tájékoztatott Orbán Viktor, kijelentve, hogy 'ezt igénybe is fogjuk venni'.

A munkanélküliség a 25 év alattiak körében átlagosan közel 24 százalékos az uniós országokban. A helyzet Németországban és Ausztriában a legjobb, ahol a fiataloknak 7,7, illetve 8,6 százaléka állástalan. A negatív rekordot Spanyolország és Görögország tartja, ott a 18 és 24 év közöttiek 56, illetve 61,5 százaléka keres munkát. Magyarországon 27 százalék körüli a munkanélküli fiatalok aránya.

Az Európai Unió a közelmúltban több célirányos intézkedésről is döntött a közel 6 millió európai fiatal munkanélküli támogatására, egyebek mellett az úgynevezett ifjúsági garancia megvalósításáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).