Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 05. 16:06, hétfő | Külföld
Forrás: Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt

Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt

A török rendőrség hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyot, miután közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az utóbbi időben vita tárgyává vált hazájukban

a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény.

A nyilatkozat szombat késő este jelent meg, és 103 nyugalmazott tengernagy adta hozzá a nevét. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a montreux-i szerződés "a legjobb módon védi Törökország jogait", és biztonsági szempontból is fontos szerepet tölt be.

Az aláírók úgy vélik, hogy a nemzetközi egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig a nemzetközi szerződések felmondásának lehetősége.

Utóbbival vélhetően arra a közelmúltbeli eseményre utaltak, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. A Boszporusszal párhuzamos csatornára pedig a török kormány szerint nem terjednének ki a montreux-i egyezmény előírásai.

A nyugalmazott tengernagyok nyilatkozata a török vezetés heves bírálatát váltotta ki, az ankarai ügyészség azonnal nyomozást indított.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák "puccsidőket idéző" nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat, "nevetségessé és szerencsétlenné" váltak.

A hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyon felül további négynek három napon belül önként kell jelentkeznie a rendőrségen.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az érintettek felelnek a nyilatkozat készítéséért. Az állam biztonsága és az alkotmányos rend elleni összeesküvéssel gyanúsítják őket.

Címkék: őrizet, törökország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.