Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 07. 15:06, kedd | Belföld
Forrás: infovárosok

Ötödször is elrajtol a Budapest Urban Games

Ötödször is elrajtol a Budapest Urban Games

Augusztus 29-én több százan úszhatják át a Dunát, futhatnak, jógázhatnak a közterületeken és kipróbálhatják a street workoutot.

Ötödik alkalommal is elrajtol az utcalimpia! Augusztus 29-én amatőr és profi sportolók veszik birtokba a főváros utcáit és tereit, hogy megmutassák: a városi környezet is tökéletesen alkalmas a mozgásra. A Budapest Urban Games (BUG) 2020-ban négy különböző sportágban várja a kalandra, sportolásra vágyókat, többek között újra lesz belvárosi Duna-átúszás. A résztvevők biztonságáról idén új szabályok gondoskodnak. A sportolni vágyók a vírushelyzet miatt előre lekötött időpontokra regisztrálhatnak, hogy elkerüljék a tömegek feltorlódását a helyszíneken.

Tavaly rekordszámú, mintegy 5000 nevezőt vonzott a BUG, a szervezők pedig idén még több résztvevővel számolnak az ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött sporteseményen. Budapest a sportok fővárosa is, a Budapest Urban Games pedig a helyi sportközösségek legnagyobb motorja. Használjuk a városi tereket sportolásra is! – ez a BUG és a Főváros közös célja, valamint a városi sportközösségek összekovácsolása.

A Duna-átúszás a BUG egyik klasszikusa, hiszen ritkán adódik lehetőség arra, hogy az ember Budapest belvárosában, a folyón átúszva tegye meg a 470 méteres távot Pestről Budára. A helyek minden évben gyorsan betelnek. A szintén töretlenül népszerű futásnak idén is a Citadella ad helyet, jön újra a street workout és bemutatkozik a jóga. Az egyes eseményekért sportági szakértők felelősek.

Pál Vilmos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elé beköltöző street workout programot "igazgatja". A világ egy nagy részét már meghódító mozgásforma saját testsúlyos, szabadtéri edzést jelent - a profik a zenére koreografált, akrobatikus gyakorlatokat mesteri szinten művelik. "Habár fiatal sportágról beszélünk, néhány év alatt generációs váltás következett be: míg régebben hangsúlyos volt a gyakorlatok alatti zene, ma már inkább az akrobatikus trükkök kerülnek előtérbe. A BUG-on az a célunk, hogy mindkét stílust bemutassuk, az amatőröknek pedig betekintést engedjünk a sportág szépségeibe. Aki szeretné, próbára is teheti magát, fizikai erőnlétre és némi ritmusérzékre lesz csupán szüksége" - mondta Pál Vilmos.

Újonnan debütáló sportág a jóga, amelynek a Citadella ad otthont. Az egyéni sportág a vírushelyzetben is biztonságos és remek módja a lelazulásnak. A programot Szappan Petra, vagyis Petraflow koordinálja. „Itt vannak azok a csodálatos nyáresték, amikor csupán a levegő simogatása a bőrödön már önmagában egy ajándék. Amikor a hőség átadja a helyét a naplementének, a legtökéletesebb az idő egy frissítő, relaxáló jógára. Sőt, emeljük a tétet, és gyakorlásunkat a Citadella csodálatos panorámájában végezzük majd. Kezdők, gyertek bátran, figyelek rátok! Haladóbb jógik, ígérem Ti sem fogtok unatkozni” – üzente Szappan Petra (Petraflow).

A futásnak idén is a Citadella a helyszíne, a szervezők egy hét kilométeres kört jelöltek ki pályának, de az edzettebbek két, vagy három kört is letudhatnak. A programot Markocsán Sándor vezeti. „Valamivel hosszabb, de egyben könnyebb is lesz az idei pálya, és természetesen gyönyörű látvány fogadja majd a sportolókat. A futókat egyenként indítjuk útnak, és ügyelünk arra, hogy ne alakuljanak ki komolyabb torlódások. A legrövidebb kört bárki könnyen teljesítheti” – mondta Markocsán Sándor.

Nincs utcalimpia Duna-átúszás nélkül: a sportolók idén is becsobbanhatnak a folyóba, hogy legyűrjék a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart közötti távot. A programot Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka vezeti. „Börtönéből szabadult sas. Így látok most mindenkit, aki a koronavírus-járvány alatt alig várta a nyarat, és azt, hogy szabad vízfelületen úszhasson. Mégis, megfontoltságra intem az úszókat! Sokan jócskán veszítettek edzettségükből, így a felkészülés most fontosabb, mint bármikor. Szeretettel ajánlom beúszó közösségünket, nyíltvízi edzéseket tartunk hetente több alkalommal, itt fel lehet készülni a nem mindennapi körülményekre” – mondta Újhelyi Botond. Azt is hozzátette: a Duna átúszására felemelő eseményként érdemes tekinteni, ez egy igazi élményúszás, egyszerre hátborzongató és fenomenális.

A regisztrálás a BUG honlapján hamarosan indul!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.