Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 10. 23:14, kedd | Helyi
Forrás: VMRFK Szombathely

Óvatosságból sosem elég!

Óvatosságból sosem elég!

Bűnmegelőzési tanácsok kiskert- és hétvégi ház tulajdonosoknak

A kellemes, már nyáriasnak mondható idő beköszöntével benépesülnek – főként hétvégén – a kiskertek és a hétvégi házak. A kerti munka vagy éppen a pihenés végeztével a tulajdonosok a kisgépeket és a komfortérzetet növelő használati tárgyakat (TV, Hifi-torony, mikrohullámú sütő) nem viszik haza, hanem ingatlanaikban hagyják. Azonban a - gyakran még a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkező – építmények könnyen bűnözők célpontjává válhatnak. A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébb áll. A betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg. Az elektronikus riasztó –és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki.

Kérjük a Tisztelt Olvasókat, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt és nem utolsósorban a bosszúságot!

  • A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzárhasználata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!
  • Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!
  • Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel).
  • Amennyiben a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.
  • Amennyiben nyaralójukban tartózkodnak, akkor sem árt az óvatosság. Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
    • Ne felejtsék, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgozik vagy esetleg csak kint pihen, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat ingatlanába és észrevétlenül távozhat értékeivel együtt.
  • Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építényen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
  • Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani. Még, ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig haza vinni.
  • Tájékoztassa a szomszédokat, ha hosszabb ideig nem keresi fel kiskertjét, hétvégi házát! Kérje meg őket, hogy figyeljenek ingatlanára!
  • Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra! Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észlelik, ezt nyomban jelezzék a rendőrség felé!

Ha Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és későbbiekben az elkövetők felkutatását!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak