Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 16. 22:37, hétfő | Helyi
Forrás: vasnepe.hu

Soltis-gála május 29-én Celldömölkön

Soltis-gála május 29-én Celldömölkön

Több neves művész vállalt fellépést - természetesen ellenszolgáltatás nélkül - azon a gálán, amely a Soltis Lajos Színház életben maradását szolgálja: május 29-én a celldömölki KMKK-ban.

Ahogy arról már hírt adtunk, veszélybe került a celldömölki Soltis Színház létezése. A kulturális megszorítások olyan érzékenyen érintették az anyagi javakban eddig sem dúskáló, mostanában szakmai sikerei csúcsán járó társulatot, hogy kérdésessé vált: hogyan tovább. Pedig a rendszeres fesztiváljáró (és ott rendre sikereket elérő), 31 éve működő színház abban is különbözik más független formációktól, hogy rengeteget játszik: az egy évadot jellemző előadás-szám a kőszínházi mutatókkal vetekszik.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár kezdeményezésére kezdődött meg annak a jótékonysági gálaestnek a szervezése, amely szó szerint a színház megmentését célozza. A társulat - és Nagy Gábor, a Soltis Színház vezetője - meghívását sokan elfogadták. Az esemény fővédnökségét Törőcsik Mari - a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas színművész - vállalta: az első szóra. Évekkel ezelőtt ő volt a címszereplője annak a csodálatos szolnoki Németh László-előadásnak, a Bodnárnénak, amelyben a férjet a celli színház akkori művészeti vezetője, az autóbalesetben elhunyt vajdasági színész-rendező, Soltis Lajos játszotta. (Az előadást Verebes István rendezte.)

Az est védnöke Fehér László, Celldömölk polgármestere, a műsorvezetői feladatokat Kovács Nóra (RTL Klub) vállalta. A fellépők között van Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi WS Színház igazgatója, aki szintén szívesen fogadta a meghívást: ő a Márton partjelző fázik című emlékezetes Hamvai-előadásban (Merlin, Lengyel Pál-rendezés) került közeli kapcsolatba Soltis Lajossal. Szabó Tibort, a WS Színház Jászai-díjas színészét ugyancsak személyes kapcsolat fűzte Lajoshoz; ahogy Ecsedi Erzsébetet is, a zalaegerszegi Hevesi színházból. A további fellépők: Jurina Beáta színművész (Zalagerszeg), Tóth Zsuzsanna előadóművész, Bejczyné Németh Tünde előadóművész, Varga Diána magánénekes, a Kemenesalja néptánccsoport, a Reneszánsz Kamarazenekar (Ádám Jenő Zeneiskola), a Berzsenyi gimnázium kórusa, az Energy Dabaston show-tánc-csoportja. Az est második részében a többszörös fesztiválnyertes Álomevőket láthatja a közönség a Soltis Színház társulatától. A gála május 29-én 19 órakor kezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak