Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Május 13. 18:37, vasárnap | Helyi
Forrás: http://cellituzoltok.cellkabel.hu

Srácok, ilyen lehet a pokol... - ismét bevetésen a celli lánglovagok

Srácok, ilyen lehet a pokol... - ismét bevetésen a celli lánglovagok

Szombat délután pokolbéli körülmények várták tűzoltóinkat Egeralján.

2012. május 12-én nem sokkal 14 óra után riasztotta a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság ügyeletét az új katasztrófavédelmi pajzs rendszer, hogy Egeralján ég a szeméttelep. A kapott jelzésre az egyes szer indult meg 6 fővel.

A jelzés alapján nem számítottak tűzoltóinkösszetett esetre, azonban kiderült, hogy az égő szemét egy 10-15 m mély bányatelep alján, és oldalán van. Az oltást nehezítette az is, hogy a vízsugarakat nem lehetett közvetlenül a tűzre irányítani, a meredek, negatív szögű partoldalon beékelődött égő tűzfészkekre. A bánya - füsttel kevésbé telített - oldalán kétlánglovag mentőkötél, és mászóöv segítségével légzőkészülékben ereszkedett lea mélybe. A nekik lejuttatott, általuk kezelt erős vízsugár már rövid idő alatt megszüntette a lánggal égést.

Hosszadalmasabbnak bizonyultak azonban az utómunkálatok, amelyekkel meg kellet akadályozni a tűz visszagyulladását. Nem volt a külterületen tűzcsap, avízszállítóként használt tartalék szer, amely 6000l oltóvizet képes szállítani, ingajáratban hordta az oltóanyagot. A nehéz körülményeket, és hosszadalmas felszámolást jól jellemzi, hogy az oltás során közel 40 m3 víz kerültfelhasználásra.

A helyszín érdekessége, a nehéz körülmények, ésahatalmas tűz látványa (a mélységből feltörő magas lángok, a katlanszerű égő bánya)ihlette a címben is említett megjegyzésre az egyik oltásban résztvevő tűzoltót: "Srácok, ilyen lehet a pokol."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.