Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 20. 17:24, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó Péter: templom, kórház és kulturális központ újjáépítését is segíti a kormány Törökországban

Szijjártó Péter: templom, kórház és kulturális központ újjáépítését is segíti a kormány Törökországban

A földrengést követő eddigi segítségnyújtáson felül a magyar kormány felajánlotta, hogy finanszírozza egy ortodox templom és egy kulturális központ újjáépítését, valamint részt vesz egy lerombolt kórház rekonstrukciójában - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak megsegítését célzó nemzetközi donorkonferencián közölte, hogy Magyarország biztosítja a szükséges anyagi forrásokat a szír ortodox egyház Szent Péter és Szent Pál templomának újjépítéséhez Adiyamanban.

Emellett a kormány finanszírozni fogja egy kulturális központ újjáépítését Osmaniyében, ahol az egyik legnagyobb magyar zenerszerzőnek, Bartók Bélának is állandó kiállítása van - tudatta.

Hazánk részt vesz továbbá egy, a helyi hatóságok által választott kórház újjáépítésében - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy egymillió dollárt különítettek el szír keresztény egyházak azon programjai számára, amelyek fő célja a természeti katasztrófa nyomán hajléktalanná vált emberek megsegítése és a helyzet stabilizálása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a februári földrengés hírére azonnal mentőcsapatokat küldött Törökországba.

Összesen 167 magyar szakember érkezett a helyszínre 29 mentőkutyával, akik 35 ember életét tudták megmenteni. Ezt követően 120 tonna egészségügyi-orvosi felszerelést szállított le hazánk a török egészségügyi ellátórendszer működőképességének támogatása érdekében - mutatott rá.

Végezetül pedig reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a törökországi újjáépítés, amelyre szavai szerint Recep Tayyip Erdogan török elnököt és elkötelezettségét ismerve jó esély van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során