Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Május 30. 15:31, hétfő | Helyi
Forrás: Huszár Hajnal

Tizenhat év után ismét látogatható a pápai Esterházy-kastély

Tizenhat év után ismét látogatható a pápai Esterházy-kastély

Letűnt korok hangulatát idéző ceremóniával nyitották meg május 21-én a pápai Esterházy-kastélyt. A rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő levélben köszöntötte a megjelenteket, melyben a bezárás óta eltelt idő ki

A rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő levélben köszöntötte a megjelenteket, melyben a bezárás óta eltelt idő kiemelkedő mérföldköveit osztotta meg a közönséggel.

- A bezárás után az első lépés 1999-ben, az Orbán-kormány idején történt, amikor 300 millió forintos keretösszegből megkezdődött a födém és a csapadékvíz-elvezetés helyreállítása, amely egyébként a legnagyobb problémát jelentette a kastély felújítása kapcsán. A város két évvel ezelőtt a KDOP vonatkozó kiírására nyújtott be pályázatot az Esterházy-kastély felújítására, melyet nem sokkal később kiemelt projektként kezeltek. A projekt megvalósulása új teret nyithat a város turisztikai térképén, ám ez csak az első lépcsőfoka Pápa turisztikai fejlődésének, megújulásának. A város új arcának szerves részét képezik a jelenleg is futó beruházások: a Fő tér rekonstrukciója, a Várkertfürdő bővítése, a szállodaépítés – írta dr. Kovács Zoltán levelében. Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere beszédében kiemelte, köszönet illet mindenkit, aki elérhetővé tette számunkra ezt a napot: így többek között a régészek, a tervezők, a restaurátorok, a kivitelezők, a mesteremberek, pápaiak és nem helybéliek, együttműködő partnerek, mint az Ajka Kristály Kft. vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., az Iparművészeti Múzeum, mind hozzájárultak e nap sikeréhez.
- Egy olyan kort idézünk meg Pápán, amely szép, amely pompás és könnyű vele azonosulni, és amely rengeteg embert vonz majd közelebbről és távolabbról is. Újra kezdődik Pápán a barokk világ – fogalmazott a polgármester.A nyitóceremónián fanfárok, artisták, mutatványosok és természetesen a grófi család lépett színre. Látványos produkciók, barokk kort idéző táncok és dalok készítették elő a közönséget a főúri enteriőr kiállítás reprezentatív termeinek befogadására. A programon fellépett Mártony Zsuzsanna magánénekes, a Tűzvirág vándorkomédiások, a JMK Vadvirág néptáncegyüttes és a Pegazus Színház. Az átadóünnepség végén 16 év után megnyitotta kapuit a pápai Esterházy-kastély. A nagyérdemű ízelítőt kapott a barokk pompa csillogásából, a korabeli udvartartás életéből. A közönség délelőtt díjmentesen tekinthette meg a főúri enteriőr kiállítás egy részét.

A délután folyamán pedig már meg is indultak a tematikus tárlatvezetések, melyek keretében a főúri terek fényűző pompája teljes egészében a látogatók elé tárul.

A most megnyitott főúri termek felújítását az a projekt tette lehetővé, melyet Izland, Lichtenstein és Norvégia támogatott az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A januárban kezdődött és április végéig tartó - 267 millió Ft értékű - rekonstrukció keretében a kastély északi szárnyának részleges felújítása történt meg. A teljes beruházási összegből 185.796.325 Ft volt a támogatási összeg, a többi pedig önkormányzati saját erő. A rekonstrukció során a kastély hét, emeleti helyisége újult meg, s nyílt meg a látogatók előtt. A főúri termek felújítása mellett a múzeumi kiszolgáló terek - előtér, jegyvételi tér, akadálymentes vizesblokk, ruhatár – kialakítása történt meg. A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, faljavításokat, festést végeztek a kivitelezők, elhelyezték a szükséges gépészeti berendezéseket valamint a fűtéshez szükséges vezetékeket és radiátorokat, restaurálták a faburkolatokat és a stukkókat, felújították a kőburkolatokat és az emeletre vezető lépcsőt. A földszinti kiszolgáló területek és az emeleti terek akadálymentes megközelítésére lift épült. A projekt során nyolc rossz állapotú festmény és két cserépkályha restaurálása történt meg, helyükre kerültek a korábban restaurált festmények – köztük a Pápa látkép – és eszközök. Az emeleti termek korhű kárpitborítást és szőnyegezést kaptak. A múzeum északi emeleti szárnyán 709 m2-en elkészült többek között a Ősök csarnoka, a Vörös szalon, a Nádor terem, a Nagy ebédlő, a földszinten 239 m2-en a jegypénztár, az akadálymentesített vizesblokkok, a nyugati szárnyban pedig a porta kapott helyet.

A szombaton megnyitott pápai Esterházy-kastély a főúri termek tematikus bemutatása mellett színes programokat kínál a látogatóknak: a kiállításon a grófi kastély életének képviselőivel bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek. Az óvodás és kisiskolás csoportoknak a báb- és drámajáték elemeit ötvözve nyújtanak élményszerű múltba nézést, miközben a jelenkori ismereteik rögzítéséhez, bővítéséhez, rendszerezéséhez adnak játékkal motivált segítséget. A közös interaktív játék közben készült tárgyak, bábok hazavihető emlékei a felejthetetlen kastélylátogatásnak. A gyerekek korhű ruhákba bújva vehetnek részt a barokk illemórákon, játékos programokon. A felsősök és középiskolások számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál a kastély: egy képzeletbeli időutazás a barokk szalonba röpíti a látogatókat, akik, miközben a kastélyban élők segítségével megismerkednek a főúri etikett szabályaival, részt vesznek egy rögtönzött színi előadáson, élőképeket készítenek, táncórákat vesznek, énekelnek, találkoznak a kor jellegzetes irodalmi, öltözködésbeli, képzőművészeti, zenei sajátosságaival.

A grófi család visszatért Pápára, az Esterházy-kastélyba újra élet költözött: a gróf vívótehetségét csiszolja, a grófnő kártyázik, miközben festőmester készíti portréját, az udvarhölgyek ráérősen hímeznek, s közben hangulatos barokk zeneáradatban úszik a kastély. Egy pillanatra mindannyian részesei lehetünk az intrikákkal átszőtt udvartartás életének, a barokk pompa fényűző világának. Hiszen a grófi pár volt olyan kegyes, hogy csodálatosan felújított hajlékát megossza a látogatókkal. A pápai Esterházy-kastély főúri enteriőr kiállítása újra nyitva áll az érdeklődők előtt.

Esterházy-kastély, Pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.