Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízezer halott, ötmillió károsult maradt Yolanda után

Tízezer halott, ötmillió károsult maradt Yolanda után

Több mint 10 ezer halottja és közel 5,4 millió károsultja van a Fülöp-szigetek központi részén végig söprő Haiyan tájfunnak. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából (DREF –Disaster Response Emergency Fund) 475.495 CHF értékű pénzbeli gyorssegélyt biztosított a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak megsegítésére. A Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezetek felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján.

A helyiek által Yolandának nevezett Haiyan tájfun - az egyik valaha jegyzett legerősebb tájfun - halálos erővel söpört végig a Fülöp-szigetek központi, Visayas régióján pénteken, sorozatos földcsuszamlásokat okozva Kelet-Samar tartományaiban, Leyte és Cebu városokban, valamint a Panay-, és Palawan-szigeteken. Az erős szél és a tengervíz épületeket, közösségeket és családokat pusztított el. A kritikus infrastruktúrában keletkezett károk gyors felmérése nehéz, és a hatóságok még mindig folytatják a sérültek számának megállapítását. A jelenlegi adatok szerint 944.586 családot és 4.283.290 embert tartanak nyilván károsultként, közülük 71.623 családot, 330.914 szállásoltak el 1223 evakuálási központban. Eddig 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult. A Szociális és Fejlesztési Minisztérium és becslése szerint több mint 5,4 millió embert érint a vihar 40 tartományban. A legsúlyosabb károkat Tacloban város szenvedte, ahol a vihar három méteres hullámokat tolt a szárazföld belsejébe.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a vihar megérkezése előtt gyakorlati tanácsokkal látták el a lakosságot, készenlétbe helyezték erőforrásaikat, feltöltötték raktárkészleteiket és részt vettek a lakosság evakuálásában, valamint befogadó helyeket állítottak fel.

A vihar levonulását követően a Vöröskereszt folytatja a kutatást-mentést és szükségletfelmérést. A segélyszállítmányok eljuttatása komoly gondokat okoz Taclobanba és más érintett településekre, mivel a repülőtér jelentős károkat szenvedett az utakat pedig a kidőlt fák, póznák és a felhalmozódott 2
törmelék teszi járhatatlanná. A rombolás mértéke hatalmas, a szökőár pusztításához hasonló. Az áram-és telefonszolgáltatás részben összeomlott, áldozatok százezrei vannak elvágva a külvilágtól. Hiányzik a tiszta ivóvíz is. A tájfun a Vöröskereszt épületét sem kímélte, ezért más helyet kellett keresniük a műveletek koordinálására.

A Nemzetközi Vöröskereszt Fülöp-szigeteki képviselője, Bernd Schell szerint minden megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek gyorsan a helyszínre érkezzenek. 'Élelmiszer, víz, szállás és az egészségügyi ellátás az azonnali prioritásunk'- mondta. A helyszínre telepített sürgősségi katasztrófaelhárító csapatok dolgoznak a segélyezés minden területén. A Fülöp-szigeteket több katasztrófa sújtotta az elmúlt hónapokban - többek között a 7,2 erősségű földrengés Boholban, tájfunok és áradások Luzonban - így a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt csapatai már számos, a vihar által érintett területen eddig is dolgoztak.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei pszichoszociális ellátásban részesítik a rászoruló lakosságot valamint segítséget nyújtanak a szétszakadt családok újraegyesítésében is. Elindították családegyesítő platformjukat, mely ezen a linken érhető el.

A Nemzetközi Vöröskereszt november 12-én újabb sürgősségi segélyfelhívást tesz közzé a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt támogatására. A gyűjtésből családok ezreinek kell humanitárius segítségnyújtást biztosítaniuk. Az elsőként pénzbeli, természetbeni vagy logisztikai segítséget felajánló Amerikai, Ausztrál, Brit, Német, Finn és Holland Vöröskeresztek mellett, amelyeknek egyes segélycsapatai már a helyszínen dolgoznak, számos ország nemzeti társasága fordul sürgősségi felhívással nyilvánosság felé, amelyhez tekintettel a katasztrófa súlyosságára és az érintettek nagy számára, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja vagy az ’ADOMANY’ szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait az alábbi számlaszámon is:

Belföldi átutalás esetén:
K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).