Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2017. Május 13. 08:19, szombat | Belföld
Forrás: mti

Több mint 50 helyszínen rendezik meg ma az Emlékhelyek napját

Több mint 50 helyszínen rendezik meg ma az Emlékhelyek napját

Ma rendezik meg az Emlékhelyek napja programsorozatot, amelyen a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró 50 helyszínen várják országszerte a látogatókat.

"A tavaly útjára indított Emlékhelyek napjával mi más is lehetne a célunk, minthogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcsszerepet játszó helyszíneknek" - idézi Radnainé Fogarasi Katalint, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatóját a szervezet közleménye.

A megnyitóra délelőtt a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen kerül sor, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a reformáció 500. évfordulójához és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor a temetőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven-, Verdi-, Bartók-, Rossini- és Mascagni-művekből, amelyeket animációs vetítés követ a Kossuth-mauzóleumon és a temető nagyobb sírépítményein.

Egerben a vár 1552-es ostromát játsszák újra, Szigetváron bátorságpróbára várják a látogatókat a börtönpincében, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd.

A Kossuth téren is számos program, köztük tematikus séták, múltidéző beszélgetés és térzene is várja az érdeklődőket.

Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a tatabányai Turul emlékmű is.

Címkék: nemzeti emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink