Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2016. November 02. 09:59, szerda | Helyi

Töklámpások Celldömölkön

Töklámpások Celldömölkön

Tökfaragás két helyen is

November elseje a katolikus keresztény egyházban mindenszentek ünnepe, azoknak a szenteknek az ünnepnapja, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. Mindenszentek napja (All Hallow’s Day) előestéjének angol elnevezéséből alakult át a mai halloween kifejezés, de a hozzá fűződő szokások Írországból, a pogány kelta halottkultuszból eredeztethetők, melynek napja október 31. volt. A kereszténység térhódítása után az egyház saját szokásait igyekezett az eltörölni kívánt pogány ünnepekhez igazítani, mivel ez könnyebb és eredményesebb volt, mint betiltani őket. Így került a kelta Samhain ünnep, az újév kezdetének napjára a keresztény mindenszentek, majd ez később összekapcsolódott a rá következő napi, november 2-i halottak napjával.
A manapság a halloweenből ismert kísértetjárás nem idegen a magyar néphagyománytól sem, hasonlóakkal találkozhatunk pl. a Luca napi szokások között. Bár magyar nyelvterületen többfelé karácsony éjjelhez köthető ez a hiedelem, úgy vélték, hogy a mindszentek és halottak napja közti éjszakán az elhunyt lelkek miséznek a templomban. Nincsen rá adat, hogy magyar nyelvterületen mikor, hogyan alakult ki a töklámpás faragásának hagyománya, de az egészen biztos, hogy már száz évvel ezelőtt is szokás volt, legalább is Erdély és a Partium vidékein. A szilágysági Tasnád (ma Szatmár megye) környékén például a XX. század második évtizedében a halottak napi világításkor töklámpást készítettek, ebbe tették a gyertyát, hogy el ne fújja a szél, mikor a temetőbe mentek. Kolozsváron az ’50-es, ’60-as években a gyermekek szellemesdit játszottak: rémisztő arcokat faragtak a sütőtökre, azzal ijesztgették egymást az utcában. Az 1990-es évekre ez a hagyomány elhalványult, majd átvette helyét az Amerikából jövő halloween.
A legenda szerint Jack O’Lantern, egy részeges ír patkolókovács egyszer megígértette az ördöggel, hogy lelke halála után nem fog a pokolra kerülni. Mivel azonban a mennyből is kizáratott, Jack szelleme számkivetettként bolyong a sötétségben, ahol egyetlen fényforrás számára az ördögtől kapott széndarab, melyet egy marharépába rakott lámpásnak. Írországban ezért sokáig marharépából faragták a lámpást, míg Amerikából el nem terjedt a jóval látványosabb faragott sütőtök.(forrás:Google)
Akiknek aztán kedve támadt tököt faragni, ők pénteken két helyszínen is megtehették. Az egyik helyszín a KMKK volt, míg a másik a Média Téka. Itt az elkészült alkotásokat egy zsűri szemrevételezte és a legjobb alkotások elkészítői ajándékot is kaptak. Ezt követően a lelkes csapat lámpásokkal a kezében még egy rövid sétát is tett a városban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói