Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Július 10. 16:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Új helyszínek és minden eddiginél több program az idei Savaria Történelmi Karneválon

Új helyszínek és minden eddiginél több program az idei Savaria Történelmi Karneválon

Huszonkét karneváli helyszínen minden eddiginél több, mintegy kétszáz programot kínál augusztus 21. és 24. között a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt év alatt Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiváljává nőtte ki magát a rendezvénysorozat, amelyre idén is több mint nyolcvanezer látogatót várnak, így a karnevál négy napjára megkétszereződik Szombathely lakossága.
Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nagy segítség a szervezésben, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forinttal járul hozzá a karnevál költségeihez, valamint a város önkormányzata is kiemelten támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek költségvetése számításaik szerint ebben az évben 120-130 millió forint körül alakul. Ebből 38 millió forintot tesz ki a jegyekből származó bevétel.
Szommer Ildikó karneváligazgató a programokat ismertetve elmondta: a karnevál fő látványosságának számító jelmezes felvonulás "időben kitágul", a karneváli forgatag kiegészül a biedermeier korszakkal, a reformkorral és az első világháborús katonai hagyományőrzőkkel. Természetesen az idei felvonuláson is ott lesznek a kelta őslakosokat, a római légiókat, római polgárokat, valamint a középkori lovagokat megjelenítő jelmezesek, feltűnnek a menetben zászlóforgatók, tűznyelők, keleti hastáncosok és más mutatványosok.
Hozzáfűzte, hogy a karneváli helyszínek sora is bővül, a tavalyi év újdonsága a Zsidó udvar és bazár volt, amelyet idén a Paradiso Dei (Isten kertje) követ: a székesegyház főplébániájának udvarán a keresztény kultúra is megmutatja magát, az érdeklődőknek különleges irodalmi és zenei élményben lehet részük.
Az igazi fesztiválhangulatot a már hagyományosnak mondható programok és helyszínek, a Történelmi témapark, a Mediterrán udvar, a Keleti bazár, a Kalandvár, a Borok utcája és a Sörtér biztosítják, ahol a négy nap során folyamatosan követik egymást a programok. A Történelmi témaparkban ismét római légiósok és kelta harcosok csoportjai táboroznak, akik rendre össze is csapnak egymással.
A fesztiváljelleget erősítik a könnyűzenei programok: Geszti Péter, Roy és Ádám, Ferenci György és a Rackajam, a Firkin és az Anima Sound System is szerepel a fellépők között.
Szommer Ildikó szólt arról is, hogy idén is borverseny keretében választják majd ki a karnevál borát, de lesz a karneválnak saját kávékülönlegessége és születésnapi tortája is.
A Savaria Történelmi Karnevál nem lenne teljes Karneválszínház nélkül: idén egy könnyű francia darabot, Eugéne Labiche Olasz szalmakalap című komédiáját mutatja be a Weöres Sándor Színház társulata a megyeháza udvarán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.