Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Július 31. 12:20, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Új magyar fejlesztés segíti az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

Új magyar fejlesztés segíti az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segíti egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forintos támogatásával jött létre.

Közölte az MTI-vel a pályázói konzorciumban részt vevő InnovITech Kft.

A kifejlesztett rendszerrel a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közötti összefüggések vizsgálhatók - írták. A közlemény szerint a kettő összefügg, a bélflóra baktériumainak változásai akár a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, vagy a Huntington-kór kialakulásához is vezethetnek. Az InnovITech abban bízik, hogy a feltárt eredmények segítenek jobban megérteni a szervezeten belüli kölcsönhatásokat, így javulhat a kezelések hatékonysága.
A kifejlesztett informatikai rendszer képes a bélflóra összetétele és különböző pszichés megbetegedések közötti kapcsolat automatizált elemzésére, a megrendelők ezért elsősorban azok lehetnek, akik a megfelelő kezelés kiválasztásához szeretnének segítséget - olvasható a cég honlapján. Hozzátették, hogy az eredményekről tudományos közleményben is be fognak számolni.
A projekt összköltsége meghaladta a 250 millió forintot - olvasható a támogatást megítélő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) honlapján. A pályázói konzorcium a vállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató felhívásra jelentkezett, amelyet 2018 januárjában hirdettek meg. A hivatal döntése alapján 66 pályázat összesen 18,1 milliárd forint vissza nem térítendő hozzájáruláshoz jutott az NKFI Alapból.
Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó InnovITech egy debreceni egészségügyi szolgáltatóval, a UD-GenoMed Kft.-vel valósította meg a projektet. A konzorciumban a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is részt vett szakmai közreműködőként - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.